pondelok 21. marca 2016

Vzbura zamestnancov v argentínskom hoteli

Napriek tomu, že je pod neustálou hrozbou uzavretia zo strany štátu, obnovený hotel Bauen v Buenos Aires ostáva stále žiarivým príkladom zamestnaneckej samosprávy.

Jeden z najviac symbolických spomedzi 350 obnovených pracovísk z Argentíny je hotel Bauen. Nachádza sa na ulici oproti budove kongresu a v blízkosti Pink House. Hotel Bauen je dobre viditeľný pre všetkých v meste a navštevuje ho desať tisíc ľudí ročne. Rovnako ako u väčšiny ostatných pracovísk v Argentíne, od tlače, kovových a keramických obchodov, reštaurácií a kliník, pracovníci hotela Bauen začali diskutovať o prevzatí ich pracoviska po tom, ako niekoľko mesiacov po sebe nedostali výplatu a čelili hrozbe prepustenia. Vidiac svoju budúcnosť ako nezamestnaní, mimo úplne funkčného pracoviska, ktoré bolo stále zavreté a prázdne, spravili to čo sa javilo ako jediným zrejmým riešením.

Okupácia pracoviska


S rovnakým heslom aké zaznievalo v susednom brazílskom hnutí - okupuj, odolaj a produkuj - pracovníci z Argentíny sa zmocnili vlastného zdroja obživy. Nebola to len bežná okupácia alebo formovanie kooperatívy. Keďže pracovníci už skôr spochybňovali samotnú podstatu súkromného vlastníctva, videli miesto, kde po celé tie roky pracovali, ako svoje vlastné, takže preto slovo obnovenie je výstižnejšie.

Mal som to šťastie, že som žil v Argentíne v čase obnovenia hotela Bauen v roku 2003, kedy sme spolu so stovkami ďalších, vedení robotníkmi, odstránili dosky z okien a vošli sme dovnútra. To bol bez debát jeden z najviac inšpiratívnych zážitkov v mojom živote. Boli tam pracovníci z viac ako tucta obnovených firiem, mnoho účastníkov zo susedných zhromaždení, nezamestnaní z hnutia a takisto mnoho ľudí z novo formovaných mediálnych samospráv, pripravení zachytiť celý priebeh. A samozrejme, najdôležitejšie jadro pracovníkov z hotela Bauen, ktorí sa niekoľko mesiacov schádzali na spoločných zhromaždeniach spolu s ďalšími pracovníkmi z obnovených firiem, z ktorých všetci podporovali celý proces.

Od roku 2003 začal byť hotel Bauen demokraticky riadený zamestnancami a v súčasnosti tu pracuje okolo 150 pracovníkov. Jeho hlavným zdrojom príjmu je prenajímanie izieb a hotelový café bar. Hotel je medzi účastníkmi hnutia po celom svete najmä známy ako kľúčový priestor pre ich zhromažďovanie. Desiatky zasadacích miestností a hlavná sála sú konštantne využívané pre všetky významné udalosti hnutia, od kultúrnych cez literárne až po zhromaždenia na podporu politických väzňov, zhromaždenia pre siete kooperatív, zhromaždenia alternatívnych médii a knižných veľtrhov.

Práve táto funkcia hotela ako centrálneho priestoru pre stretnutia z neho robí významné centrum politického systému. Takmer všetky obnovené pracoviská sú nútene brániť sa, niekedy opakovane, aj keď existuje zákon, ktorý údajne chráni tento proces. Zamestnanci hotela Bauen minuli už mnoho svojej energie na obranu svojho pracoviska.

V súčasnej dobe prebieha ďalší pokus vypudiť Hotel Bauen, a samozrejme masívna medzinárodná kampaň, ktorá ho bráni.


Zdroj: http://www.workerscontrol.net/authors/hotel-bauen-and-workplace-recuperation-argentina

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Čo poviete na toto? Aké máte argumenty? http://navolnenoze.cz/blog/svobodne-firmy/